Autorom prvého slovenského fotografického aktu je M. R. Štefánik

26.03.2008 Levoča

Levoča 26. marca (TASR) - Autorom prvého slovenského, respektíve československého fotografického aktu je Milan Rastislav Štefánik, ktorý zhotovil fotografiu mladej Tahiťanky počas pobytu na Tahiti v rokoch 1910 až 1911 v ...
Sto málo známych fotografií generála M. R. Štefánika, ktorý bol aj vášnivým cestovateľom, predstaví Slovenské národné múzeum (SNM) - Spišské múzeum v Levoči na výstave v priestoroch historickej radnice. Pod názvom \"Obrazopis sveta objektívom Milana Rastislava Štefánika\" ju otvoria v piatok 28. marca a potrvá do 26. mája.
Dáša Uharčeková-Pavúková zo Spišského múzea pre TASR spresnila, že výstava priblíži návštevníkom pohľad na svet očami Štefánika, napovie, ako dokumentoval svoje putovanie po viac či menej exotických krajinách. \"Kultové predmety z Tahiti, šperky z Turkestanu, tropický odev M. R. Štefánika, či jeho unikátne fotoaparáty budú súčasťou výstavy. Doplnia a sprítomnia zážitky a spomienky jednej z najvýznamnejších osobností slovenských dejín z ciest po rôznych kútoch sveta\".
Za pozorovaním Halleyovej kométy Štefánik cestoval cez USA (New York, Washington, Chicago, San Francisco) a Tichý oceán. K brehom Tahiti sa doplavil 27. apríla 1910. V čase prechodu kométy 18. mája 1910 sa však obloha zatiahla a pozorovanie nebolo úspešné. Štefánik tam však položil základy tahitskej hvezdárne a založil meteorologickú stanicu. Akt mladej Tahiťanky, ktorý vznikol počas pobytu v tomto \"pozemskom raji\", odborníci obdivujú aj v súčasnosti. Snímku považujú za veľmi dobrú.
Na príprave výstavy sa spolupodieľajú SNM - Múzeá v Martine a SNM - Múzeum Slovenských národných rád v Myjave.
Vernisáž je na programe v piatok popoludní o 15.30 h.
 

Vyberte región